NL - FR

Vanden Broele helpt het online aanvraagloket ‘Mijn VerbouwPremie’ te realiseren.

Sinds 1 oktober kunnen particulieren en ondernemingen via één online loket premies aanvragen om hun woning energie-efficiënt en kwaliteitsvol te renoveren. En dat doen ze ook: ondertussen zijn er meer dan 15.000 aanvragen ingediend. Het online aanvraagloket van ‘Mijn VerbouwPremie’, de opvolger van de vroegere renovatiepremie en van een aantal energetische premies van Fluvius, is een realisatie van de Vlaamse overheid in nauwe samenwerking met DXC en Vanden Broele, dat het loket bouwde met het low-code platform Skryv.

Wie vroeger ging verbouwen, renoveren of een woning/gebouw energiezuiniger wilde maken, moest apart een premie aanvragen voor enerzijds de renovatie en anderzijds de energiebesparende maatregelen (bv. isolatie, warmtepomp, hoogrendementsglas, zonneboiler, binnenrenovatie, ramen en deuren). Vandaag kiezen steeds meer mensen ervoor om hun woning te renoveren en energiezuiniger te maken, gezien de stijgende energieprijzen. Allerlei ingewikkelde procedures en formulieren om premies aan te vragen kunnen ze missen als kiespijn. Daarom kunnen de renovatiepremies van Wonen-Vlaanderen en de meeste energiepremies van Fluvius sinds 1 oktober aangevraagd worden via één centraal loket, iets wat ondertussen meer dan 15.000 particulieren en ondernemingen hebben gedaan.

Één handig loket voor de meeste verbouwpremies

Het online aanvraagloket van ‘Mijn VerbouwPremie’ is een realisatie van de Vlaamse overheid in nauwe samenwerking met DXC en Vanden Broele, dat het loket bouwde met het low-code platform Skryv.

Robbe de Rijck, functioneel analist en expert configurator: "Particulieren en bedrijven kunnen bijna alle verbouwpremies voortaan digitaal aanvragen in het online loket op loket.mijnverbouwpremie.be. De financiële steun geldt voor woningen, appartementen en zo goed als alle andere gebouwen in het Vlaams Gewest, zoals bedrijfsgebouwen en kantoren. Om in aanmerking te komen voor een premie moet het pand minstens 15 jaar oud zijn, behalve als het gaat over investeringen in hernieuwbare energie. In dat geval moet het pand minstens vijf jaar vergund zijn. Door bijna alle verbouwpremies te bundelen in één handig loket, kunnen burgers die makkelijker aanvragen, bijvoorbeeld om hun woning energiezuiniger te maken. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee, zeker nu de energieprijzen de pan uit swingen."

Future-proof oplossing in kader van energietransitie

Het aanvraagloket van ‘Mijn VerbouwPremie’ is gebouwd op het low-code platform Skryv, dat bekend staat om zijn hoge gebruiksvriendelijkheid. "Het voordeel van low-code is dat we snel konden ontwikkelen en kort op de bal konden spelen. Door die flexibiliteit kunnen we de toepassing continu blijven verbeteren, zowel voor de gebruikers van de backoffice als voor de eindgebruikers van het loket. Tijdens de analyse- en ontwikkelingsfase, die zo’n anderhalf jaar duurde, hebben we veel geleerd en zo is het low-code platform meegegroeid. Hier hebben ook onze andere klanten en projecten baat bij", vertelt Robbe. Een bijkomend voordeel is dat het low-code platform geïntegreerd is met de andere bouwstenen van de Vlaamse overheid, zoals Mijn Burgerprofiel. "Dit maakt het loket extra gebruiksvriendelijk voor mensen die een premie willen aanvragen", aldus Robbe.

Skryv is een belangrijke succesfactor in dit project. "Samen met DXC en de Vlaamse overheid zijn we erin geslaagd om een sterke en toekomstbestendige oplossing te ontwikkelen. We verwachten dat veel mensen gebruik zullen maken van het loket. We zijn trots dat we met ‘Mijn VerbouwPremie’ een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie, die vandaag niet meer weg te denken is", besluit project manager Olivier Casteleyn.

MijnVerbouwPremie

Ook dienstverlening die u wilt digitaliseren?

Plan een moment met ons in en we bekijken hoe we dit kunnen realiseren met zo weinig mogelijk nieuwe code.