NL - FR

#WeInnovate: business designer Herman over innovatie bij Vanden Broele.

Vanden Broele staat niet stil. We willen blijven vernieuwen en ‘one step ahead’ blijven.

#WeInnovate is niet voor niks een belangrijke waarde in onze ‘corporate cake’. Business designer Herman Vaneeckhout laat zijn licht schijnen over innovatie binnen Vanden Broele. “Innovatie is een breed begrip. Voor mij slaat het op alles waarbij mensen anders en beter te werk gaan dan ervoor.”

Innovatie zit in het DNA van Vanden Broele. Op welke manieren uit dit zich?

“Van in het begin focust Vanden Broele op vernieuwing, sla er maar eens onze geschiedenis op na. Ook in onze bedrijfswaarden krijgt innovatie een prominente plek toebedeeld, en onze baseline luidt ‘Innoveren met kennis’. Onze ambitie om te vernieuwen en te groeien blijkt ook uit de vele investeringen in de toekomst, denk maar aan de recente overname van het low-code-toolingbedrijf Skryv.”

Hoe worden medewerkers gestimuleerd om mee te vernieuwen?

“We hebben een vlakke organisatiestructuur die bestaat uit kleine, autonome teams. Alle medewerkers worden gestimuleerd om samen met hun team te ondernemen en mee te denken over onze verdere groei. Hiervoor werken we onder andere met een ‘innovatiefunnel’. Alle productideeën komen erin terecht, waarna ze uitgewerkt en gevalideerd worden volgens een specifieke methodiek. Er zijn veel opportuniteiten om Vanden Broele nog innovatiever te maken. Ik denk bijvoorbeeld dat we moeten streven naar een nog nauwer contact met onze klanten. Zij zijn een belangrijke inspiratiebron om dingen anders en beter te doen.”

Wat moeten bedrijven volgens jou doen om competitief te blijven?

“Ik zie enkele belangrijke criteria. Ten eerste moeten ze wendbaar zijn. De wereld verandert sneller dan ooit. De klant van gisteren is niet meer die van morgen en hetzelfde geldt voor jobs. Bedrijven moeten vlot navigeren en mee veranderen met de wereld rond hen. Een tweede vereiste is samenwerking. Alles wordt complexer en klanten verwachten steeds meer. Een goed netwerk rond je eigen bedrijf is cruciaal om sterk te staan en een verschil maken in de markt. Bedrijven die alles alleen willen doen, zullen uit de boot vallen. Een laatste must is een sterke focus op de klant. Als het over innovatie gaat, is dit mijn stokpaardje. De basis is dat je de klant kent, zodat alle interacties en oplossingen voldoen aan zijn/haar noden. Vandaag zoeken mensen meer dan een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het verhaal, de mens achter het product, de opgebouwde relatie en de impact op de omgeving zijn belangrijker dan ooit.”

Naar welke globale innovaties kijk jij op, Herman?

“Ik ben gefascineerd door de menselijke adaptie van technologie – het moment wanneer een technologische uitvinding toepassingen krijgt voor een breder publiek. Ik denk aan blockchain en no-code, twee technologieën die volop in evolutie zijn. Blockchain gaat in essentie om digitaal eigenaarschap. Je ruilt bijvoorbeeld digitale voetbalkaarten met anderen via de Etherium-blockchain. Hiermee kan je via een spel prijzen winnen in crypto, een digitale munteenheid. Dit platform richt zich op eigenaarschap en waarde voor de gebruikers zelf. Met no-code kan een grote doelgroep zelf applicaties ontwikkelen waar geen ingewikkelde programmeertaal bij komt kijken. Dit zal tot een enorme golf van creativiteit leiden. Het boeiende aan deze innovaties vind ik de fase waarin ze zich bevinden. Het blijft voor de meeste mensen abstract, maar de eerste toepassingen tonen een gigantisch potentieel. Je kan het vergelijken met de begindagen van het internet. Toen was iedereen ook wat terughoudend. 5G, AI, quantum computing, AR, VR en CRISPR zijn ook interessante technologieën die de wereld zullen veranderen. Ik ben hier zeer benieuwd naar.”

Iets minder revolutionair, maar toch zeer innovatief is Subsidiemanager, een applicatie waaraan jij hebt meegewerkt. Kan je hier iets meer over vertellen?

Subsidiemanager is een tool waarmee organisaties vlot subsidies kunnen vinden waarvoor ze in aanmerking komen. Ze kunnen er ook hun dossier mee opvolgen. Onze klanten hebben dit product zelf mee vormgegeven. Wij maakten eerst een schets van het idee en vroegen hen om feedback te geven. Na enkele aanpassingsrondes kwam Subsidiemanager finaal tot stand. Door de nauwe samenwerking met de klanten is het een zeer gebruiksvriendelijke tool geworden, die bovendien is afgestemd op verschillende doelgroepen.”

Wat zijn volgens jou kritische succesfactoren bij een productontwikkeling?

“Ik zie vier belangrijke factoren. Ten eerste moet de klant echt nood hebben aan het product. Daarnaast moet het businessmodel financieel haalbaar zijn, zeker naar de toekomst toe. Ook praktisch moet het haalbaar zijn: de organisatie moet de ontwikkeling aankunnen. Ten slotte moeten het bedrijf en het businessmodel hetzelfde doel voor ogen hebben. Het product moet met andere woorden binnen de bedrijfsstrategie passen. Om de kwaliteit van onze productontwikkelingen te garanderen, werken we samen met experten. Heel belangrijk: voor ons stopt het niet na de eerste ontwikkeling. Wij krijgen voortdurend feedback van gebruikers. Die nemen we ter harte om het product te optimaliseren.”

Hoe past innovatie binnen jouw rol als business designer?

“Als business designer ben ik dagelijks bezig met de uitwerking en validatie van vernieuwende producten. Hiervoor werk ik nauw samen met mijn collega’s uit verschillende teams, klanten en externe experten. Die interacties maken mijn job boeiend. Daarnaast denk ik mee over processen en structuren die Vanden Broele innovatiever kunnen maken. Een business designer doet dus wat het woord zegt: producten en hun businessmodel ontwerpen. Ik hou me niet enkel bezig met het product maar ook met hoe het de klant bereikt, welke partners betrokken worden, het prijsmodel, de service… Daar kan minstens evenveel waarde gecreëerd worden.”

Tot slot 3 tips van Herman voor bedrijven die innovatiever willen worden:

  1. Begin bij je eigen mensen: bij hen zit de grootste kracht van je bedrijf. Geef hen verantwoordelijkheid en vertrouwen en zorg dat ze mee kunnen ondernemen in een open en veilige omgeving.
  2. Plaats de klant centraal. Zorg dat alle medewerkers nauwe contacten hebben met de doelgroep. Zo zien ze waarvoor ze zich dagelijks inspannen en waar ze het verschil maken.
  3. Vernieuw het businessmodel, niet enkel het product. Ga innovatief aan de slag met service, prijsmodel, kanalen, marketing… Mensen kopen meer dan enkel een product.

Ook zin om mee te schrijven aan ons verhaal?

We zijn steeds op zoek naar extra talenten met een positieve drive. Spontaan solliciteren is ook een weg naar succes! We koesteren elke vorm van initiatief.