NL - FR

Wat zijn de ambities van onze kersverse uitgever Liesbeth Declercq?

Sinds februari 2022 versterkt Liesbeth Declercq het Vanden Broele team als uitgever. Tijd om haar beter te leren kennen!

Vanden Broele is volop aan het groeien. Onlangs lieten we je kennismaken met Mieck Vos, onze nieuwe Operations manager en Organisatiecoach. Sinds februari 2022 versterkt Liesbeth Declercq het Vanden Broele team als uitgever. Met haar jarenlange ervaring in de uitgeefsector en een heerlijke mix van vernieuwingsdrang en enthousiasme, is Liesbeth een echte aanwinst voor ons bedrijf. Tijd om haar beter te leren kennen!

Dag Liesbeth, je werkte twaalf jaar lang als uitgever in een andere uitgeverij. Waarom maakte je de overstap naar Vanden Broele?

“Bij mijn vorige werkgever werkte ik zeer breed en beheerde ik verschillende juridische en managementfondsen. Ik deed mijn job graag – anders was ik er geen twaalf jaar gebleven – maar op den duur begon ik diepgang te missen. Ik had het gevoel dat ik zeer veel deed, maar oppervlakkig. Het gaf me geen voldoening meer, ik wilde weer een job waar ik in de diepte kon gaan. Vanden Broele kende ik al lang: het is een bekende naam in de uitgeverswereld met een uitstekende reputatie. Toen ik zag dat ze op zoek waren naar een uitgever, waagde ik mijn kans. Er was meteen een goeie ‘klik’, hoe cliché dat ook klinkt. Ze zeggen altijd dat het gras groener lijkt aan de andere kant. Maar ik kan zeggen dat alle positieve zaken die ik gehoord had over Vanden Broele echt kloppen. Het zijn geen loze beloftes.”

Dus als we het goed begrijpen, heb je de diepgang waarnaar je op zoek was hier al gevonden?

“Ik ben hier nog maar twee maanden dus het is misschien wat vroeg om een stand van zaken op te maken. Maar ik kan toch al volmondig ‘ja’ antwoorden op deze vraag. (lacht) In tegenstelling tot mijn vorige job, werk ik hier uitsluitend voor lokale besturen. Door te focussen op één niche, kan ik mijn klanten beter helpen met de juiste oplossingen. Lokale besturen zijn een boeiende doelgroep. Ze zijn enorm bezig met vernieuwing, digitalisering en creativiteit – mensen hebben er vaak een verkeerd beeld van. Met innovatieve producten zoals MATConnect en HRMConnect werken we samen aan verandering en sterke resultaten.”

De organisatie en werking van lokale besturen is de laatste jaren volop in beweging. Hoe zorg je dat je mee blijft met je doelgroep?

“Ik hou mijn ogen en oren goed open en mijn ‘voelsprieten’ staan altijd op scherp. Ik lees veel en ga vaak naar events om mijn netwerk uit te bouwen en bij te leren. Naar buiten gaan vind ik echt belangrijk, het is cruciaal om te voelen wat er leeft in ons vakgebied. Het is de bedoeling om intens contact te hebben met onze doelgroep en onze contacten daar te versterken. Ik wil hiervoor in dialoog gaan met zoveel mogelijk mensen binnen lokale besturen. Ik leer ook veel van mijn team en collega’s. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal bijleren van elkaar en elkaar versterken.”

Op jouw Linkedin-profiel lees ik: ‘gedreven om mensen hun kennis te helpen delen door het uitgeven van boeiende boeken en publicaties’. Is dat je voornaamste doel?

“Ik moet eerlijk zeggen dat die baseline wat achterhaald is en nog sterk vasthangt aan mijn vorige job. Tijd om te updaten dus! Mijn voornaamste doel nu is het versterken van lokale besturen door hen de kennis aan te bieden die ze nodig hebben om zo sterk mogelijk te staan. Naast cijfermatige targets heb ik vooral de ambitie om hier een verschil te maken en ik doe dit het liefst vanuit een innovatieve mindset. Ik wil netwerken leggen en kennis delen om mensen te verbinden en om onze doelgroep te ontzorgen. Vanden Broele is de uitgelezen plek daarvoor. Ik ben hier omringd door allemaal interessante en gelijkgestemde mensen die net als mij vooruit willen. Er zijn zoveel uitdagingen en groeikansen bij de lokale besturen en het geeft mij als uitgever veel voldoening dat ik mee veranderingen teweeg kan brengen.”

Los van het inhoudelijke aspect, waarom werk je hier zo graag?

“Vanden Broele is niet alleen een innovatieve maar ook een zeer warme organisatie. Het bedrijf kiest bewust voor een mensgerichte aanpak en dat waardeer ik enorm. De collega’s hangen heel sterk aan elkaar en ik voelde me al heel snel verbonden met het team. We hebben allemaal onze eigen talenten en door goed samen te werken, versterken we elkaar. Dat is volgens mij de basis van succes. Bovendien word je hier als medewerker nauw betrokken bij het beleid en veranderingen. Dit werkt motiverend. We worden ook regelmatig ‘verwend’ met leuke activiteiten zoals een teamwandeling met picknick, een barbecue,… Dat zijn allemaal dingen die het verschil maken, zeker in de krappe arbeidsmarkt van vandaag. Ik heb me mijn overstap nog geen seconde beklaagd.”

Dat is fijn om te horen, Liesbeth. We sluiten af met een snelle vragenronde om jou nog wat meer in de diepte te leren kennen:

 1. Het eerste dat je doet als je ’s morgens opstaat?
  Mijn smartphone bekijken. Verschrikkelijk, ik weet het.
 2. Wat ligt er altijd in je koelkast?
  Een fles cava of een goede crémant.
 3. Lievelingslunch op kantoor?
  In de buurt van ons kantoor zijn er veel leuke plekken waar je lekkere slaatjes kan halen.
 4. Het laatste gerecht dat je klaarmaakte?
  Haha, ik maakte mijn intro bij Vanden Broele met een voorstelling van mezelf via Teams waarin ik duidelijk stelde dat ik niét kook en gelukkig een man heb die dat fantastisch goed kan.
 5. Favoriete cocktail?
  Aperol spritz.
 6. Met wie drink je die cocktail het liefst?
  Met mijn gezin en vrienden, graag!
 7. Het eerste dat je op je bureau zette toen je hier kwam werken?
  Er staan geen persoonlijke spullen op mijn bureau aangezien wij hybride werken en zoveel mogelijk bureaus delen. Anders zou het zeker een foto van mijn gezin zijn.
 8. Wat wilde je worden als vijfjarige?
  Ik heb al van kindsbeen af last van enorme keuzestress.
 9. Wat kan je niet en zou je graag kunnen?
  Zeer veel dingen. Ik ben totaal niet creatief, maar zou wel graag kunnen tekenen of muziek spelen.
 10. Speciaal talent?
  Niet echt. Ik denk wel dat ik een goed buikgevoel heb en veel mensenkennis.
 11. Het beste advies dat je ooit kreeg?
  Alles wat mijn moeder mij leerde, die ik recent veel te vroeg ben verloren.
 12. Welk advies geef je zelf het meest aan je kinderen?
  Doe vooral wat je zelf graag doet.
 13. Welk boek ben je aan het lezen?
  Een klein leven (van Hanya Yanagihara) en tegelijkertijd verschillende managementboeken, waar ik vooral stukken uit lees.
 14. Beste compliment dat je ooit kreeg?
  In het verleden raadden auteurs soms spontaan andere auteurs aan om met mij samen te werken. Hun tevredenheid was voor mij een groot compliment.
 15. Favoriete tv-serie ooit?
  Ik ben van de Friends-generatie, maar heb al veel goeie series bekeken op Netflix. Keuzestress opnieuw, dus moeilijk om een favoriet te kiezen.

Ook zin om mee te schrijven aan ons verhaal?

We zijn steeds op zoek naar extra talenten met een positieve drive. Spontaan solliciteren is ook een weg naar succes! We koesteren elke vorm van initiatief.