NL - FR

Vanden Broele-oprichter Jacques Van den Broele (89) overleden: “Hij was een grote meneer, in vele opzichten”.

Brugge, 30 december 2022 – Het hele Vanden Broele-team neemt met droefheid afscheid van Jacques Van den Broele (89), oprichter van de gelijknamige bestuursdrukkerij en uitgeverij.

Zijn levensverhaal

Als geschoold drukker begon Jacques’ ondernemersverhaal in 1957. In het centrum van Brugge startte hij Vanden Broele op, een drukkerij die zich specialiseerde in het drukken en leveren van formulieren aan gemeentebesturen. Denk maar aan bouwvergunningen, attesten, getuigschriften, affiches, enzovoort. Registers en trouwboekjes werden er gemaakt en geleverd in het hele land. Ook bij iedere verkiezing werden alle kiesbureaus voorzien van a tot z. Niet alleen de levering van het nodige drukwerk, maar ook alle materiaal: van kiespotloden en lak tot stembussen en kieshokjes.

Al snel werd de drukkerij, op vraag van de gemeentebesturen, uitgebreid met een studiedienst. Mede door de grote fusie van de Belgische gemeenten op 1 januari 1977, evolueerde deze tot een volwaardige uitgeverij.

Door deze nieuwe evoluties moest er veel geïnvesteerd worden in machines en was er plaatsgebrek. Na enkele verhuizen kocht Jacques een locatie aan in de Stationslaan. De uitgeverij verhuisde definitief naar daar en de drukkerij week later uit naar een ruimere locatie aan het Waggelwater.

Ondernemen is een verhaal van meevallers en tegenvallers. Ook Jacques, pionier in hart en nieren, zag zowel groeifases en successen als zwarte sneeuw. Toen hij 65 was, gaf hij de fakkel door aan de volgende generatie: zijn zoon Tom Van den Broele nam het roer in handen. Eerst van de drukkerij en vier jaar later ook van de uitgeverij. Net zoals bij vader Jacques stroomt het ondernemersbloed door de aderen. Hij bouwde de drukkerij verder uit en voegde er een IT-afdeling aan toe. Sindsdien kwamen er heel wat nieuwe ondernemingsverhalen bij.

Generaties zetten stappen

Waar Jacques stappen zette om van drukwerk te evolueren naar kennisdeling, zette Tom de stap van kennisdeling naar software en digitalisering. Vader en zoon zochten steeds naar nieuwe mogelijkheden en oplossingen om de publieke sector zo goed mogelijk te ontzorgen.

Jacques legde de fundamenten voor de mooie oplossingen die Vanden Broele tot op vandaag realiseert. Hij had een neus voor opportuniteiten en was creatief in het ontwikkelen van nieuwe producten.

Zijn grote liefde

In 1962 stapten Myriam Flamey en Jacques Van den Broele in het huwelijksbootje. Enkele maanden geleden (najaar 2022) vierden ze samen hun diamanten bruiloft.

Ook bij Myriam stroomt het ondernemersbloed door de aderen. Van 1969 tot haar zestigste verjaardag baatte ze een winkel met schoolmateriaal uit in de Magdalenastraat. Naast studenten werden bedrijven ook vaste afnemers voor kantoorbenodigdheden.

Verhalen zijn er om te delen

Niet elke medewerker had het geluk om met Jacques Van den Broele samen te werken. Daarom namen enkele collega’s het initiatief om elke dag een paar getuigenissen te delen. Ze staven hoezeer hij de bezieler was van het bedrijf en hoe hij het bedrijfs-DNA heeft bepaald.

Bart Keirse: “In de rouwbrief staat terecht ‘hij hield van mensen’. Hij had een oprechte interesse in mij, in mijn gezin en leefde mee met wat er bij ons thuis gebeurde. De laatste jaren voor covid zag ik hem nog het vaakst op de parking. Steevast vroeg hij naar de kinderen, die hij allebei bij naam kende. Met een oprechte interesse, een goede luisteraar, ... Ik zal hem niet vergeten.”

Els Van Bellinghen: ““’t is ‘Jacques’ hoor”, waren steevast zijn eerste woorden na de begroeting. Maar toch sprak iedereen, elke dag opnieuw, hem aan met mijnheer Van den Broele. Want dat is hij ook, een grote meneer. Toen ik aan de slag ging bij Vanden Broele, toch ook al bijna 20 jaar terug stond Tom net aan het roer van het bedrijf dat zijn papa had opgericht. Maar hij kwam zo graag nog even binnen om gewoon goedendag te zeggen. Hij kende iedereen dan ook met naam, faam en… Hij was ook altijd oprecht geïnteresseerd in hoe alles verliep zowel op professioneel als persoonlijk vlak.”

Bram Van Impe: “Ik herinner me verhalen van ‘rondtrekken’ met een caravan door Wallonië, het meenemen van verf om parkeerplaatsen te schilderen bij gemeentebesturen (“Als we daar klanten kunnen mee helpen, dan moeten we dat doen!”), tot de alertheid/het ondernemerschap om van een klein boekje een referentiereeks te maken, ... Eén ding kwam in elk verhaal naar boven: respect voor mensen. Of het nu over klanten, medewerkers, familie, ... ging, die zorg voor mensen kwam telkens terug. Die zorg gaf hij ook mee met Tom Van den Broele. Daar ben ik dankbaar om!”

Nathalie Lefever: “Mijnheer Jacques, padre de familia, was oprecht begaan met z’n medewerkers. Ik zie hem ’s morgens nog z’n dagelijks toertje doen in de drukkerij, hij wenste iedereen persoonlijk een goede werkdag toe en polste hoe het met ons ging. Ik heb enkel respect en dankbaarheid voor de persoon die hij was. Een groot man in hart en ziel, krachtig in woord en daad, zo blijft hij bij ieder van ons in onze herinneringen.”

Tom Van den Broele: “Het familiebedrijf dat mijn papa uit de grond gestampt heeft, bevat vandaag nog steeds zijn DNA. De waarden en normen die hij ons gaf, zijn nog altijd sterk aanwezig in het bedrijf. Hij werd door de medewerkers op handen gedragen. Respect voor mensen was zijn kernwaarde, maar ook zijn vriendelijke uitstraling, zijn visie op ondernemen, zijn wendbaarheid, zijn toewijding, zijn durf en zijn oprechte interesse in mensen, hebben grote indruk nagelaten… Hij werd in het bedrijf steevast aangesproken als ‘mijnheer Jacques’ of later als ‘mijnheer Van den Broele’. Al zei hij telkens ‘zeg maar Jacques’, niemand kreeg dat over zijn lippen… Ook alle klanten, leveranciers en andere stakeholders van Vanden Broele zijn het er roerend over eens: ‘Hij was een grote mijnheer Jacques, een grote mijnheer Van den Broele’."

Onze gedachten gaan uit naar zijn echtgenote, zijn kinderen en kleinkinderen, zijn ruime familie en de Vanden Broele Group.