NL - FR

Vanden Broele ontvangt opnieuw het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Vanden Broele ontving het certificaat ‘Voka Charter Duurzaam Ondernemen’ 2023. Het is een erkenning van de duurzaamheidsinspanningen die we al vele jaren leveren. Het VCDO motiveert ons om verder te werken aan de structurele en strategische verankering van duurzaamheid in onze organisatie.

People, Planet, Partnership, Prosperity & Peace

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen is gekoppeld aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s of Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Die zijn onderverdeeld in 5 categorieën: People, Planet, Prosperity en Partnership en Peace. Om het VCDO te behalen, moet een bedrijf één of meerdere acties ondernemen per SDG. Enkele voorbeelden van de inspanningen die Vanden Broele het voorbije jaar leverde:

People

We dragen een mensgericht en warm HR-beleid hoog in het vaandel, met een goede balans tussen werk en privé. We vinden het belangrijk dat alle medewerkers zich goed voelen in hun job en met de collega’s. We zetten sterk in op werkbaar werk en het uitbouwen van een innovatieve arbeidsorganisatie. Daarnaast streven we ernaar om gezonde, eerlijke voeding aan onze mensen te bieden. Wekelijks wordt er vers fruit geleverd, en bij vergaderingen en bedrijfsevenementen voorzien we steeds vegetarische en veganistische opties. We schakelden ook over naar fair trade koffie en chocolade, en werken zoveel mogelijk samen met lokale handelaars voor onze catering.

Planet

We doen tal van inspanningen om de planeet en het klimaat te beschermen. We werken aan een groenere mobiliteit en vanaf 2024 wordt ons wagenpark volledig elektrisch. Collega’s die geen behoefte hebben aan een bedrijfwagen krijgen een uitgebreid mobiliteitsbudget ter beschikking, zodat ze zich comfortabel en duurzaam kunnen verplaatsen van en naar het werk. Het doel is om hen ownership te geven over hoe ze hun persoonlijke mobiliteitsmix invullen. Een andere maatregel die past binnen deze pijler is het gebruik van ecologische schoonmaakproducten. In samenwerking met onze schoonmaakpartner leveren we ook inspanningen om waterverspilling en -vervuiling tegen te gaan, bijvoorbeeld door het gebruik van een specifiek type schoonmaakmachine.

Partnership

Om onze innovatiedoelstellingen te verwezenlijken, zetten we sterk in op samenwerking met kennisinstellingen, universiteiten, hogescholen… Ook met andere organisaties werken we actief samen, om software te ontwikkelen die een stap verder gaat. Zo biedt de Digitale Dienstenmotor met eGovFlowDIY een low-code toepassing die lokale besturen toelaat om zelf initiatieven te nemen en eenvoudig processen op te bouwen aan de hand van een handige gedeelde procesbibliotheek. Het resultaat: betere en snellere digitale dienstverlening, met zorg voor de medewerkers van lokale besturen én voor de burgers. Dit project werd eind 2022 bekroond met de award voor beste eGov-project tijdens de Agoria Digital Society Awards 2022. De jury beschouwde het project als een toonbeeld van samenwerking.

Prosperity

Het voorbije jaar maakten we werk van een project rond energiedelen binnen onze groep. Sinds januari 2023 deelt Vanden Broele Productions haar zonne-energie met onze vier andere locaties. Daarnaast blijven we op alle locaties 100% groene stroom afnemen. We instaleerden ook elektrische laadpalen op de site van Vanden Broele Productions met het oog op de vergroening van het wagenpark. Het plan is om dit verder uit te breiden naar de andere locaties tegen begin 2024.

Peace

We besteden veel aandacht aan de formulering van de waarden, de doelstellingen en de purpose van ons bedrijf. Zo weten al onze medewerkers waar we naartoe gaan en wat er van hen verwacht wordt. Dit leidt tot een aangename werkomgeving waar iedereen zich goed voelt en zich kan ontplooien.

Kompas voor duurzaam en toekomstgericht ondernemen

Facility & Safety Coordinator Ferre Verstraete, die nauw betrokken was bij het VCDO-Traject, beschouwt het certificaat als een erkenning van de duurzaamheidsinspanningen die Vanden Broele levert: “We ondernemen veel acties om duurzaamheid te verankeren in onze organisatie en om onze medewerkers mee op de kar te krijgen. Iedereen draagt zijn steentje bij: het Voka Charter Duurzaam Ondernemen is een bekroning van al dat werk. Ik ben ervan overtuigd dat het ons bedrijf sterker en aantrekkelijker maakt, zowel voor (toekomstige) medewerkers als voor klanten en andere stakeholders. Het is een kompas voor de toekomst, want duurzaam ondernemen blijft hoog op onze agenda staan. Naast het certificaat werden we ook uitgeroepen tot SDG Pioneer omdat we werken aan de strategische en structurele verankering van duurzaamheid in ons bedrijf. Dit motiveert ons om op de ingeslagen weg verder te gaan.”

Meer weten over het Charter Duurzaam Ondernemen? Surf naar de website van Voka.

Ben je op zoek naar een boeiende job in een bedrijf in volle groei?

We zijn steeds op zoek naar extra talenten met een positieve drive. Spontaan solliciteren is ook een weg naar succes!