NL - FR

Facility & safety coördinator Ferre.

“Tijdens corona moesten de collega’s hun eigen werkplek inrichten en onderhouden, waardoor de impact van facility management echt tot hen doordrong”

Als facility coördinator van Vanden Broele heeft Ferre Verstraete (24) een breed takenpakket, van schoonmaak, bureaumateriaal en catering tot energiebesparing, parkeergelegenheid en beveiliging. Wat houdt zijn job in, wat vindt hij zo fijn aan werken bij Vanden Broele en welke ambities koestert hij? Ferre vertelt het graag zelf!

Dag Ferre, wat doet een facility & safety coördinator precies?

“Veel mensen associëren facility management met de poetsdienst van een bedrijf. Dat is een van mijn verantwoordelijkheden, maar het is veel meer dan dat. Ik heb een zeer gevarieerd takenpakket. Een belangrijke taak is zorgen dat elke medewerker alle diensten en middelen ter beschikking heeft om zijn of haar werk goed te kunnen doen. Hiervoor werk ik samen met externe leveranciers, met wie ik de contacten onderhoud. Dat gaat van een ergonomische werkplek met bureau, computer en printer over lekkere koffie, mooie planten en zacht wc-papier tot een goed uitgeruste parking, beveiliging en een goed onderhouden kantoor. Maar ook het laten onderhouden en keuren van bepaalde technieken binnen het gebouw, zoals verwarmingsketels, airco's of liften.

Soms geven collega’s zelf aan dat er iets beter kan, bijvoorbeeld dat ze een nieuwe bureaustoel wensen. Het is dan aan mij om hun aanvraag te bekijken en er al dan niet gevolg aan te geven. Als facility coördinator heb ik daarnaast een adviserende rol. Ik denk mee na over hoe het bedrijfsgebouw comfortabel en efficiënt ingericht kan worden. Ik ben ook betrokken bij interne verbouwingen, uitbreidingen en verhuizingen. Er komt bij mijn job veel ‘onzichtbaar werk’ kijken, waar de collega’s zich niet altijd bewust van zijn. Corona was wel een eye-opener. Toen moesten ze plots allemaal hun eigen werkplek inrichten en onderhouden thuis, waardoor de impact van facility management echt tot hen doordrong.”

Dat klinkt als een boeiende combinatie van uitvoerend en strategisch werk. Hoe ben je in deze job terechtgekomen?

“Als 18-jarige wist ik niet goed wat ik wilde studeren. Ik dacht aan een job in het onderwijs of in events… Toen begon ik te bladeren in de brochures van hogescholen viel mijn oog op de opleiding facility management aan Odisee Gent. Het leek me de ideale combinatie van ervaringen coördineren en mensen soigneren. In mijn opleiding maakte ik kennis met de basis van elk facet van facility management. Onmiddellijk na mijn studies ben ik gestart bij Vanden Broele.”

Je bent afkomstig van Roeselare. Hoe kom je in ons Brugse bedrijf terecht?

“Het was vooral de creatieve vacature die mij aantrok. Van bij het eerste gesprek was er een klik met de mensen van het bedrijf. De jobinhoud voldeed aan mijn verwachtingen: veel verantwoordelijkheden over het volledige facilitaire spectrum én de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen. Ik werk hier sinds juli 2019.”

Doordat jouw jobinhoud zo breed is, moet je wel veel kennis hebben. Hoe zorg je dat je bijblijft?

“Via Belfa, de Belgische vakvereniging voor facility waar ik zelf ook actief bij betrokken ben, krijg ik veel informatie en updates. Hier ben ik ook lid van young belfa, die zijn schouders zet onder het jong talent binnen de facilitaire wereld. Ook Voka deelt vaak kennis over veranderingen en innovaties. Momenteel is corona wat naar de achtergrond verschoven en ligt de focus op duurzaamheid en energiezuinigheid. Het nieuws volgen is een must om bij te blijven over wat er leeft en evolueert op dit vlak.”

Je werkt hier nu iets meer dan drie jaar, dus we gaan ervan uit dat je hier graag werkt. Waarom precies?

“De open bedrijfscultuur is fantastisch. Iedereen krijgt verantwoordelijkheden en ruimte om te groeien, niet alleen mensen die al lang in dienst zijn. In veel bedrijven is dat niet het geval… Voeg daar dan nog eens de zalige werksfeer onder de collega’s aan toe, en je begrijpt waarom ik zo graag bij Vanden Broele werk.”

Wat doet de facility coördinator van Vanden Broele na zijn werkuren?

“Ik ben muzikant en zanger bij een aantal kleine bands. We komen vaak samen om te repeteren en gaan regelmatig spelen op privéfeesten, in jeugdhuizen, bij jeugdbewegingen… Geïnteresseerde muziekliefhebbers kunnen ons volgen via @feverstudios8840 op Instagram.”

Wat is jouw ambitie als facility coördinator?

“Over een paar jaar verhuizen we met vanden Broele naar een nieuwbouw in Brugge. Het is de perfecte plek voor ons bedrijf om verder te groeien en te blijven. Ik zal als facility coördinator uiteraard zeer nauw betrokken zijn bij dit project. Een uitdaging waar ik enorm naar uitkijk! Wanneer het achter de rug is en allemaal goed verlopen is, denk ik dat ik zeer trots ga zijn dat ik al zoiets heb kunnen verwezenlijken in mijn prille carrière.”

We wensen je veel succes, Ferre! Bedankt voor dit gesprek.

Ferre Verstraete wint 'Young Professional of the Year 2023' op de Facility Awards.

Vanden Broele zwemt tussen grote organisaties binnen de facilitaire wereld. Naast aanwezigen zoals Brussels Airport, Telenet, DPG Media en VDAB is Vanden Broele slechts een kleine speler. Door de facility award voor Young Professional of the Year in de wacht te kunnen slepen, bewijst Ferre dat facility ook binnen een KMO een bijzondere meerwaarde kan bieden.

Op 23 mei 2023 reikte belfa - de Belgische vakvereniging voor facility management - de Facility Awards uit. Op dit prestigieus evenement werden de awards uitgereikt volgens drie categorieën:

  • Facility Manager of the Year
  • Young Professional of the Year (-35 jaar)
  • Best FM Thesis

Het publiek kon uit de genomineerden ook nog een favoriet kiezen, die de publieksprijs mee naar huis nam.

Facility Management bij Vanden Broele

Bij Vanden Broele onderscheiden we ons door te werken aan een people-centered organisatie. De werknemer staat centraal binnen het verhaal van de employee journey.

"Binnen dit kader probeer ik, samen met mijn stakeholders en partners, de vertaalslag te maken van onze waarden op de werkplek", vertelt Ferre. "Hoe maken we de werkplek zo aangenaam mogelijk, en hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze collega's nog gelukkiger en zorgelozer naar het werk komen? Daarin ligt mijn uitdaging!".

"Een goeie start voor een jonge carrière", zegt hij zelf. Ambitieus kijkt hij verder naar de toekomst, waarin hem nog veel uitdaging en opportuniteiten te wachten staan.

Schrijf net als Ferre mee aan ons verhaal.

We zijn steeds op zoek naar extra talenten met een positieve drive. Spontaan solliciteren is ook een weg naar succes! We koesteren elke vorm van initiatief.